Matchrapport 2

Flockens första borta – gruppspel Svenska cupen!

Det blev mötet i Svenska cupen mellan Lidköpings FK och Linköpings FC som blev vår första bortamatch säsongen 2018. Ett ”schlättderby” som det kallats – västgötar mot östgötar. Avresa från Linköping 09.30 med blandat väder ner till Jönköping, men därefter till och med lite blå himmel och molngluggar då och då. Sedan vidare via Mullsjö – Falköping med matstopp – Skara och till sist Lidköping. Äventyrslystna som vi är (?) hade vi nästan hoppats på ännu en jordbävning (!) i Falköping, den senaste var ju för bara några dagar sedan – men icke. Rådavallen och Dinaplanen (en av tre planer) ligger någon kilometer sydväst om Lidköping. En fin konstgräsplan där vaktmästaren enligt rapporter tydligen jobbat hårt med skicket inför matchen. Ett par hundra i publiken och gissningsvis hade en hel del kommit för att de, förutom hemmalaget, ville se svenska mästarna.
Vi fäste vår banderoll på staketet och tog plats framför. Vid spelarpresentationen blev som vanligt några LFC-spelare lätt omdöpta, Maja blev till exempel ”Kildemö”. Tidigare hemmadottern och dagens LFC-keeper Matilda Haglund, som tidigare spelat i tre Lidköpingsklubbar (Järpås IS, Lidköpings IF och Lidköpings FK) fick litet extra uppmärksamhet från speakern och publiken. Pipan ljöd och pressen från LFC var konstant från start. Publiken noterade snabbt bland annat temposkillnaden mellan lagen. Det dröjde en bra stund innan Lidköping ens var över på LFC:s planhalva och ännu längre innan de närmade sig målet.
Målen började trilla in med Fridas redan i sjunde matchminuten (forcering från högerkanten och skott från liten vinkel), Toves i tjugonde (liknande som Fridas och påpassligt uppsnappat av Tove) och Kosses i trettionde. Detta tredje mål blev litet omdiskuterat. Tydligen studsade bollen från målvaktens fingertoppar ner på fästet till det infällda hjulet till målet och ut igen. En del kanske trodde det var stolpe ut. Hjulet ligger dock någon decimeter in i målet och domaren var säker att det var ett godkänt mål. Halvtid, knyta om skorna och vattna strupen. Andra halvlek hann bara bli några minuter gammal innan Marija satte 4-0 efter en kylig manöver och en lätt chip/lobb. Marija noterades även för matchens sista och femte mål i femtionionde minuten. Marijas skott studsade via en Lidköpingsspelare och vidare in i mål. LFC släppte nog en del på trycket i andra halvlek och kanske var det också ett resultat av flera byten.
Lidköping då? Vi ska komma ihåg att laget är nykomlingar i Elitettan i år och även om de har fått några förstärkningar är det kanske rätt mycket av ett Division 1-lag fortfarande. Mot den bakgrunden var deras insats värd beröm. De stod upp bra och jobbade hårt matchen igenom. Då och då, särskilt i andra halvlek, vaskade de också fram några halvchanser, som dock kunde avvärjas av bland andra Matilda i målet. Lidköping hade exempelvis en 16-åring på backplats som spelade riktigt bra. Med fortsatt hårt jobb och bra organisation på plan har de möjlighet att hänga kvar sin debutsäsong som nytt elitlag. Vi kom i samspråk med en man som fotograferade för klubben. Han hade för övrigt klubbens nyförvärv Sarah Michael som inneboende. Han frågade vilka i LFC som är landslagsspelare. Vi tyckte nog det vore lättare att säga vilka som inte är det, men pekade och rabblade ändå upp några namn. Han tyckte vidare att det här var en perfekt ”träningsmatch” för Lidköping – att få känna på ett riktigt topplag innan Elitettan startar. Låter namnet Sarah Michael bekant? Kanske till och med med en lätt rysning? Inte konstigt i så fall. Hon har ju ”ställt till det” för LFC flera gånger under sin tid i KIF Örebro. För dagen fick hon dock inte passningar och djupledsbollar som gjorde henne lika vass som då.
Matchen blåstes av och publiken skingrades. LFC samlades i ringen på sedvanligt sätt. Vi plockade ner banderollen. Vi hade nog inte ens funderat över någon uppmärksamhet från laget denna gång – få som vi var och inte så röststarka som vanligt. Men men – vi hade fel – laget kom och inte minst på initiativ av assisterande Joel gjordes även vågen! Kul! Det måste varit den minsta klacken laget någonsin gjort vågen för! Vi förstod dock att både klockringning och ”en gång till” vid målen hördes genom TV-rutan. Gott så! Marcus tackade för supporten. Javisst, liten klack, men vi fick i alla fall förstärkning av en som verkade vara riktigt insnöad på LFC……
Efter matchen frågade vi Kosse om hennes mål var det första sedan återkomsten: ”Jaaa…och en himla massa assist…” Fortsätt så, tyckte vi. Naturligtvis fångades också Kosse in av media för intervju efter matchen. För laget blev det cateringmat i bussen och för oss hemresa med matstopp och vi var åter i Linköping tidig kväll.
Nu väntar gruppfinal i Svenska cupen mot Kopparbergs Göteborg 11 mars – samma poäng och målskillnad som LFC. Raffinerat! Närmast ser vi fram emot en gruvlig revansch mot Eskilstuna United onsdag kväll kl 19 på arenan. Gärna med liknande siffror som sista hemmamatchen 2017…..
Vid pennan : Björn Lindenmo
Bilder: Filip Oskarsson

Matstopp på välkänd vägkrog som LFC:s supportrar ofta varit på genom åren.

Det var en del snö även i Västergötland, dock ingen jordbävning i Falköping denna lördag.

Jonas inköpta banderoll uppsatt på ena långsidan. Lejonflocken var åter på plats vid en bortamatch!

) Översikt över Dinaplan en bit utanför Lidköping city. Planen har inga läktare så publiken stod väldigt nära planen.

Hur ska detta gå? Lidköpings lagkapten kollar in motståndarna Tove och Janni innan inmarsch. Det var det inringade hjulet som sitter strax innanför stolpen som bollen träffade vid Kosses 0-3 mål.

Frida stegar ifrån sin motståndare. Några sekunder senare hade hon gjort 0-1. Publiken kunde även parkera bilen mycket nära plan.

Glada miner i båda lagen inför CMores TV-kamera efter Kosses 0-3 mål.

Kosse håller koll på vad Lidköpings affischnamn Sarah Michael gör bakom henne.

Matilda Haglund som kom hem till Lidköping igen hade en lugn eftermiddag i målet. Det blev mest passningar till backlinjen och några få insparkar.

Den ”stora” bortaklacken kollar in vad Tove har för sig under andra halvlek.

Tre nöjda supportrar (en bakom kameran) och en snögubbe med LFC-sympatier efter matchen

Ljust ute på västgötaslätten även då resan hem skulle påbörjas.